پير بلسگر يا بلسگرد؛ يكي از پيرانگاه هاي زرتشتيان؛ اين پيرانگاه به تازگي مرمت شده و در ارديبهشت 1389 رونمايي شده است؛ استاد ايرج افشار اين مكان را در پيوند با بلاشگردي كه در تاريخ آمده مي داند كه بنابراين پايه گذاري آن به شاه بلاش ساساني -نوزدهمين شاه ساساني و پسر يزگرد دوم- و تاريخ 140 پ.ه.ش بر مي گردد.
يك روزي بود و يك روزگاري هم نبود!
خدا بيامرزد «مشير الممالك يزدي» كه آبادي «حسن آباد» را احداث نمود و قناتي هم از كوه هاي «غربال بيز» «مهريز» براي آن در نظر گرفت و از هفت هشت فرسخ (40 كيلو متر) دور تر، آبي روان ساخت تا دل گرم و سوزان كوير را بپيمايد و به حسن آباد برسد. آبي كه كام تشنه مردم حسن آباد و زمين هاي حاصل خيز آنجا را سيراب كند و صد البته سر از تنوره آب انبار هاي اطراف هم در آورد؛ و بيايد و بيايد تا «آب انبار يعقوبي» و «آب انبار افشار» و «آب انبار حاجي علي اكبر» در «مالمير» و آب انبار ... و ... و ...؛ تا همه از آن بنوشند و با آن آب آشپزي كنند و لعنت بر «يزيد» فرستند.
در حسن آباد، ابتدا، در محل «آسياب قديم حسن آباد» اين قنات ظاهر مي شد و در دسترس بود. به اين محل «سرچشمه حسن آباد» مي گفتند. همين دور و بر سرچشمه (1) در كوچه باغي كه همه باغ هايش خشك شده بود، يك عمارت عجيب و غريب خشت و گلي با اندود كاهگل و سقفي گنبدي شكل وجود داشت كه به آن «بلسگر» (/be.les.gar/) يا با كاف تصغير «بلسگروك» (/be.les.gā.rok/) مي گفتند. در اين ساختمان قديمي كه مورد تقديس زردشتيان بود و كسي ساكن آن نبود، گاهي شمعي و عودي هم مي سوخت. من گاهي به اين ساختمان متروك سر مي زدم و از اينكه هنوز سر پا و محكم ايستاده و باد و باران، گزندي به آن نرسانده، خوشحال مي شدم.
آن روز ها گذشت و گذشت و من مي پنداشتم اين بناي بي آزار نيز بي گمان گرفتار تيغه بي رحم لودر شده است. اما امروز به بركت عيد اضحي (2) (26 آبان 1389) رفتم سراغ كوچه هاي تخريب شده حوالي بلسگروك و پياده همه اطراف را خوب كاويدم. وقتي چشمم به گنبد ترميم شده و آجري بلسگر افتاد، سجده شكر به جا آوردم و دو ركعت نماز هديه خواندم براي رادمردان و شيرزنان زردشتي كه ساختمان بلسگر را از تخريب نجات داده و بازسازي نموده و در آهني گذاشته و مقفل (3) ساخته اند. صد هزار بار خدا را شكر .... البته هنگام مرمت، گنبد خشت و گلي را با آجر مفروش ساخته اند.
يك چيز ديگر را هم فهميدم؛ و آن اينكه همشهريان زردشتي و كليمي يزد در حفظ و نگهداري ميراث گذشتگان خود بسيار از ما مسلمانان جدي تر و كوشا تر هستند. پاورقي: (1) پشت محل فعلي كارخانه الكترود يزد (2) عيد قربان؛ دهم ذي الحجه در تقويم هجري قمري (3) = (به ضم ميم و فتح قاف و ف مشدد) قفل شده، بسته شده، قفل دار
|