احمد مظفر مقام، پژوهشگر يزدي، كارشناس ارشد مركز اسناد كتابخانه و موزه مجلس شوراي اسلامي و نويسنده كتاب اسناد يزد در دوره مشروطيت.
سخن نويسنده
با توجه به كمبود اطلاعات تاريخي در خصوص مشروطيت در يزد، همچنين با توجه به بيش از يك دهه تجربه كاري در خصوص سامان دهي اسناد تاريخي به ويژه اسناد يزد در ادوار مختلف «مجلس شوراي ملي» و همچنين از آن جا كه خود نيز اصالتي يزدي دارم، اين وظيفه را بر خود ملزم دانستم تا سرگذشت آن چه پس از «انقلاب مشروطيت» در يزد اتفاق افتاده بود را بر اساس مطالبي كه در اين اسناد نهفته است به منصه ظهور رسانم.
اسناد ملي و تاريخي، بخشي از منابع و مآخذ مستقيم و دسته اول هستند كه ويژگي هاي مستند بودن و معتبر بودن را دارند. اين عرايض و شكايات متعدد اقشار مختلف مردم، نشان دهنده خواسته ها، تمايلات، مطالبات عرفي و همچنين نحوه تعامل لايه هاي زيرين جامعه با قدرت هاي محلي و منطقه اي مي باشد. هر چند ممكن است اين محتوا گاهي با اغراق يا تحريف همراه باشد ولي بسياري از زواياي تاريك و پنهان تاريخ و فرهنگ مردم يزد، درون اين اسناد پنهان شده است.
براي نگارش اين كتاب، در ابتدا، كليه اسناد دوره دوم تا پنجم «مجلس» كه به عرايض يزد مربوط مي شد، بررسي گرديد. سپس اسناد مهم و اولويت دار استخراج شد و اسامي نمايندگان و اشخاص مهم و تاثير گذار در منطقه از كتب مرجع استخراج و مستند شد. همچنين نمونه اي از اعتبار نامه ها، عكس ها و تصاوير اسناد گزينشي، انتخاب و در انتهاي كتاب آورده شد.
از ويژگي هاي اين اسناد، بكر بودن آن ها مي باشد، چرا كه براي اولين بار منتشر گرديده است. بديهي است انتشار اين اسناد، گام نخست، و گام هاي بعدي، كار هاي پژوهشي و تحقيقاتي اي است كه بايد بر اساس اين اسناد تنظيم گردد تا بتوانيم تصوير كامل تري از رخداد هاي آن دوره داشته باشيم.
|