مراسم رونمايي از كتاب اسناد يزد در دوره مشروطيت و دو كتاب ديگر در پايان سومين نشست تخصصي تاريخ مجلس.
نكات مهم
1- شهر هاي «نايين»، «شهر بابك» و توابع، «انار»، «فهرج»، «خور» و «بيابانك» در مقطع تاريخي مورد بحث، ضميمه يزد بوده اند. به همين خاطر، اسناد آن ها نيز لحاظ شده است. 2- در استنساخ اسناد از رسم الخط متداول امروزي استفاده شده است. 3- واژه هايي را كه در متن سند، غلط املايي داشته است، تصحيح و در پانويس به آن اشاره نموده ايم. در صورت تكرار همان واژه ها در اسناد ديگر، بدون شرح، اصلاح گرديده اند. 4- جهت گويا سازي متن، چنان چه كلمه اي از طرف نگارنده اضافه گرديده، ميان قلاب مشخص شده و در صورتي كه كلمه اي ناخوانا باشد در پانويس ذكر شده است. 5- دسته بندي اسناد بر حسب دوره هاي قانون گذاري «مجلس شوراي ملي» و تقدم و تاخر آن ها بر حسب تاريخ روز/ماه/سال رعايت شده است. به دليل اين كه تا دوره چهارم، تاريخ قمري متداول بوده است، آن رويه حفظ و در خصوص ادامه دوره ها هم، تاريخ قمري آن قيد گرديده است. تنظيم زماني اسناد به كسب يك شناخت اجمالي از نحوه شكل گيري وقايع، كمك شاياني مي نمايد. 6- در برخي نامه نگاري ها و تلگراف ها، بروج فلكي قيد شده است. بنابراين براي آن كه آن برج ها با ماه هاي شمسي به راحتي قابل تطبيق باشد، ذيلاً بروج فلكي و معادل ماه شمسي هر كدام مقابل يكديگر نهاده شده است. حمل: فروردين؛ ثور: ارديبهشت؛ جوزا: خرداد؛ سرطان: تير؛ اسد: مرداد؛ سنبله: شهريور؛ ميزان: مهر؛ عقرب: آبان؛ قوس: آذر؛ جدي: دي؛ حوت: اسفند. 7- جهت سهولت در دست يابي پژوهشگران به اصل سند، شماره بازيابي با علايم اختصاري ذيل در ابتداي چكيده سند و با ارجاع به پانويس قيد گرديده است. ع: عرايض؛ م: مجلس شوراي ملي با ذكر دوره آن؛ پ: پوشه؛ ك: كارتن؛ ج: جزوه دان.
سپاسگزاري
در پايان لازم مي دانم از حمايت «حجت الاسلام جناب آقاي دكتر رسول جعفريان» -رياست محترم «كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي»- و تشويق و ارشادات «آيت الله اعرافي» -امام جمعه محترم «شهرستان ميبد»- و از رهنمود هاي آقايان «دكتر علي ططري» -مدير محترم «مركز اسناد»-، «دكتر محمد حسن ميرحسيني»، «دكتر محمد حسن رجبي»، «سيد مصطفي موسوي» -رييس «دانشكده علوم قرآني ميبد»-، «كمال خوشاب»، «محمود نظري» و «هادي حكيميان» كمال تشكر و امتنان را داشته باشم.
همچنين از زحمات «جناب آقاي علي پويان مهر» -مخزن دار «مركز اسناد مجلس»- و «خانم آذر سرخاني» -حروفچين اين مجموعه- و «روح الله طهمورثي» -ويراستار مقدمه حاضر- نيز سپاسگزاري مي نمايم.
احمد مظفرمقام آذر 1390
يادداشتي از آيت الله اعرافي
بسم الله الرحمن الرحيم.
كتاب پيش رو رهآورد تلاش و اخلاص دوست گرامي «جناب آقاي مظفر مقام» و برگي از تاريخ قطور «مشروطه» و استان يزد است. بي گمان قوام آدمي به تمدن آفريني وي است. تاريخ، گنجينه فاخر و گران بهاي تجربه بشري و ميراث ماندگار تمدن است. صيانت از اصالت و اتقان تاريخ هر جامعه، نقش مهم و بي بديلي در تعالي و بالندگي آن جامعه دارد. در آينه زلال و شفاف تاريخ صحيح مي توان درس ها و الهام ها و نكته هاي ناب و بديعي را به تماشا نشست.
«مشروطه» يك قصيده بلند در ديوان سير تحول ايران و سرآغاز يك تحول بزرگ است و در درون خود، آموزه هاي فراواني را در بر دارد. استان يزد از پيشينه اي تابناك و اثر گذار برخوردار است. اين اثر داد و ستد دو محور «مشروطه» و يزد را در ابعادي نشان مي دهد و زمينه اي را براي كاوش ها و تحليل هاي بيشتر فراهم مي آورد. اميد استاين اثر براي پژوهشگران تاريخ «مشروطه» و يزد سودمند و گره گشا باشد.
مجاهدت و همت والا و قلم شيواي فراهم آورنده اين اثر وزين، درخور تحسين و تقدير است.
اعرافي 20/10/1390
|