يكي از عكس هاي روي جلد كتاب پنج سال در شهري ايراني كه پس از يك سده به تازگي در غرب چند بار به چاپ رسيده است.
پيش گفتار
سال ها پيش «استاد ايرج افشار» در برخي كتاب هاي يزدي خود از كتابي فرنگي نام برده اند و از متن و تصاوير آن چنين ياد كرده اند:
"يك كتاب اختصاصي در باب يزد كه به زبان انگليسي تاليف شده «پنج سال در يك شهر ايراني» (1) تاليف «مالكوم ناپيه» (2) چاپ «لندن» به سال 1905 م (1284 ه.ش) است؛ كه عبارت است از شرح مشاهدات و دوره اقامت كشيشي از اعضاي هيات مبلغين مسيحي انگليسي در آن شهر. از مزاياي اين كتاب سه تصوير از نقاشي هاي «ابوالقاسم يزدي» است ...." (3)
خوشبختانه اين كتاب اكنون از وب يافت شدني و دريافت شدني است. اين كتاب به تازگي در اين برگه از «بخش كتابخانه» نيز فهرست شده است.
شوربختانه گويا نويسنده به قدري در كتاب خود غيرمنصفانه، بدخواهانه و بدبينانه درباره اسلام و مسلمانان صحبت كرده كه اگر اين كتاب تا اين زمان ترجمه هم شده باشد، هرگز گمان چاپ آن نمي رود.
با اين همه اين كتاب از ديد پژوهشگران و علاقه مندان دور نيست. «موسسه مطالعات و پژوهش هاي سياسي» در مقاله اي با عنوان «نگاهي به فعاليت هاي مبلغان مذهبي انگليسي در ايران» به قلم «دكتر علي محمد طرفداري» به بررسي اين كتاب و نويسنده اش پرداخته است. اين مقاله را از اين جا بخوانيد.
جداي از مسيله دين و مذهب، اين كتاب در ساير زمينه ها از جمله جغرافي، معماري، زندگي، كسب و كار، مذاهب، تاريخ، فرهنگ، آداب و رسوم و خصايص اخلاقي مردم يزد داراي مطالب خواندني و تصاوير ديدني زيادي است. همچنين خواندن اين كتاب براي دريافتن ديدگاه ها، هدف ها و كار هاي انگليسي ها در يزد نيز بسيار سودمند خواهد بود. دنباله نوشته ... تصاوير كتاب
آن چه در نگاه نخست به كتاب، چشمگير است، تصاوير اين كتاب است. يك شكل شماتيك ساده از ساختار قنات در يزد در صفحه 35 و نقشه رنگي ايران مركزي در ته كتاب چاپ شده است. افزون بر اين دو، 12 تصوير ديگر شامل 8 عكس سياه و سفيد بسيار ارزشمند و 4 نقاشي هنرمندانه و زيبا اثر «استاد ميرزا ابو القاسم يزدي» در اين كتاب به چاپ رسيده است. چاپ يكي از نقاشي ها سياه و سفيد و سه تاي ديگر رنگي هستند.
نويسنده در مقدمه از «كشيش سي. اچ. استيلمن» (4) و «آقاي پاول پيتر» (5) به خاطر گرفتن چند تا از عكس ها تشكر كرده است و از نقاش اين آثار با عنوان "هنرمند بومي «ميرزا ابو القاسم»" (6) نام برده است.
دريغ و درد كه تا اين زمان اين استاد نقاش يزدي براي ما ناشناس و از زندگي و سابقه و آثار ايشان، اطلاعي در دست نيست. اين در حالي است كه تنها 110 سال از تاريخ امضاي نقاشي هاي ايشان مي گذرد.
در دنباله، بخش نخست تصاوير اين كتاب آورده شده است. دو بخش ديگر نيز به زودي در همين «بخش وبلاگ» به چاپ خواهد رسيد. برخي از اين تصاوير پيشتر نيز ديده شده و درباره آن ها بحث شده است. عنوان عكس ها و متون انگليسي همه از خود كتاب است. اسكن اصل تصاوير نيز به زودي در «بخش بايگاني» قرار خواهد گرفت.
تصوير 1: نقاشي مردان يزدي؛ صفحه I
پيشتر اين نقاشي در اين برگه از «بخش نگارخانه» معرفي شده است.
|