نماي هوايي از شهر ميبد در سال 1383. ارگ حكومتي نارين قلعه در گوشه تصوير نمايان است. با گسترش بيرونه ها يا آبادي هاي پيرامون ميبد، اكنون همه به هم پيوسته اند و هر كدام از آن ها محله اي از ميبد بزرگ شده اند. شهرداري ميبد
در فصل چهارم، ويژگي باغ هاي «ميبد» كه شهر را به يك باغ شهر تبديل كرده اند ارايه مي شود. نگاهي خاص و متفاوت به باغ در اين شهر، انگيزه اصلي اين پژوهش بوده است. تحول و تكميل عملكرد باغ ها در تلفيق با مسكن و جايگاه اقتصادي - كالبدي آن به صورت كامل در اين مبحث بررسي مي شود.
در فصل پنجم با توجه به مباحث جديد در معماري پايدار در رعايت آن در كالبد «شهر ميبد» به بررسي عوامل دستيابي به الگوي معماري پايدار مي پردازيم. پس از معرفي آيتم هاي اصلي معماري پايدار و مقايسه نمونه هاي موجود در شهر با عوامل پايداري، نتيجه گيري نهايي حاصل مي شود.
بيرونه هاي ارگ «ميبد»، قرن ها پيش بر اساس اصول معماري پايدار در كل و جزء در راستاي سازش با اقليم و محيط خود، اهداف اصلي معماري پايدار را تامين كرده است. اين راهكار ها مي تواند فرا راه معماران اين منطقه در مسير طراحي اقليمي باشد.
در فصل آخر، تحولات مسكن مورد بررسي قرار گرفته و در هر گروه، مسكن نمونه، انتخاب، معرفي و مقايسه مي گردد. در نهايت سير تحولات كالبدي مسكن از نظر عوامل متعدد مانند تركيب در بافت، حجم كلي، حضور آب و تزيينات، مورد تجزيه و تحليل قرار مي گيرد.
مجموعه مطالب ارايه شده در اين كتاب بر اساس نمونه هاي زنده و موجود در عرصه «شهر ميبد» است كه مي تواند سرآغازي بر فصل بزرگي از پژوهش هاي معماري و شهرسازي در اين منطقه باشد.
اميد است در ادامه اين مسير، پژوهش هاي ديگر انجام شده نيز به مرحله تاليف و چاپ برسد تا بتواند به عنوان منابع مطالعاتي جهت دانشجويان رشته معماري مورد استفاده قرار گيرد.
تقدير و تشكر
اين كتاب مرهون مساعدت ها و همكاري عزيزان و دوستاني است كه مرا در پيشبرد مراحل گردآوري و ارايه مطالب ياري نمودند؛ كه جاي بسي تشكر و سپاسگزاري را دارد:
پدرم كه در بودنش مرا صلابت و مردانگي آموخت و در نبودنش ارزش نيك نامي و مردم داري را؛ و مادري كه لحظه لحظه با درس مهرباني و عطوفت، پشتيبان و حامي من در عرصه هاي مختلف زندگي ام بود؛ و همسري كه از آغاز بودنش، ياريگر و همراه تمامي عرصه هاي دشوار و سخت زندگي ام شد.
از دوستان و عزيزان در «فرمانداري»، «شهرداري»، «ميراث فرهنگي» و «پايگاه پژوهشي ميبد» كه مرا در جمع آوري اطلاعات مقدماتي ياري نمودند، كمال تشكر را دارم. از آقايان «حكيمي» و «سيد علي زاده» و «خانم عابدي» و ... كه مرا در پيشبرد و تكميل و ارايه مطالب ياري دادند، نيز تشكر مي نمايم.
در پايان، به پيشگاه همه كساني كه به هر نحو، مشوق و ياور من در پيشبرد اين پروژه بودند، سپاس مي نهم و از خداوند منان آرزوي موفقيت روز افزون برايشان مي نمايم. |