نمايي از دروازه كثنوا در غرب شارستان ميبد. در دوره ساسانيان، بر دور شهر حصار مي ساختند و بر چهار جبهه اصلي، چهار دروازه يادآور جهات اربعه يا عناصر اربعه مي گشودند. در محدوده شارستان ميبد نيز چهار دروازه در راستاي تقريبي چهار جهت اصلي وجود دارد. دروازه غربي با نام دروازه كثنوا بوده و ارتباط و اتصال به باغ هاي شارستان (كوچه باغ كنوني)، بيرونه ها، ايستگاه كارواني و شاهراه ري كرمان را فراهم مي آورده است. متن برگرفته از كتاب
ميبد
«ميبد» شهري است كه قدمت آن به بيش از شش هزار سال مي رسد. دوره هاي متعدد معماري و شهرسازي ايران در كالبد خشتي اين شهر وجود دارد. ده دژ ها و قلعه دژ ها و كهن دژ چند هزار ساله در عمق تاريخ اين شهر، نشان از قدمت و تكنيك هاي ساخت شهر هاي اوليه در هزاره هاي اول را ارايه مي دهد. اين روند در سير تكاملي خود در دوره هاي متعدد و در طول قرون، به شهرسازي شطرنجي در نظام سرمايه داري و مالكيت فردي تبديل مي شود. تمامي اين سير تحول در كالبد بافت هاي متعدد اين شهر قابل بررسي و ارايه است.
دست يابي به مباني نظري و شرايط ساخت و فرهنگ عامه در دوره هاي متعدد سرزمين ايران از نظر سياسي و اجتماعي، به وضوح در كالبد اين شهر ديده مي شود. اين دوره ها در مورفولوژي و ريخت شهري آن ها به ويژه در هسته اوليه بافت نقش اساسي داشته و با بررسي هاي كالبد مركز محله ها و نحوه استقرار بافت مسكوني در ميان لايه هاي دفاعي مي توان به زمان و شيوه رايج آن دوره پي برد.
از عوامل تاثير گذار در مورفولوژي اين بافت ها مي توان شكل، شيب و عوارض طبيعي زمين، موقعيت و مسير حركت قنات، دسترسي اصلي به جاده هاي فرا شهري و مباني نظري دوره ساخت در استقرار عوامل دفاعي را نام برد.
درباره كتاب
اين كتاب در سه فصل ارايه گرديده و محور اصلي مطالب ارايه شده در راستاي بررسي وجه دفاعي عناصر كالبدي بافت به صورت موضوع اصلي مي باشد؛ هرچند بررسي ساير عواملي كه در شكل بافت نقش داشته نيز انجام شده كه به صورت موردي به آن ها اشاره گرديده است.
در فصل اول به بررسي و معرفي عناصر و عوامل دفاعي و شيوه هاي رايج آن ها در ايران و شهر هاي كويري پرداخته و عناصر اصلي اي كه در تركيب هاي مختلف وارد شكل كلي بافت ها مي شوند ارايه مي گردند. معرفي اوليه و كلي «شهر ميبد» و دوره هاي مورد بررسي در اين فصل ارايه مي شود.
در فصل دوم، گونه هاي متعدد استقرار عناصر دفاعي و بافت تاريخي و تركيب آن ها با هم ارايه مي شود. اين فصل كه داراي هشت بخش است، تمامي روش ها و شيوه هاي استقرار مشابه را در يك گروه قرار داده و به عنوان شيوه رايج آن دوره بررسي و ارايه مي نمايد.
نمونه هاي انتخابي در هسته بافت بر اساس شكل احداث، هم دوره بوده و اغلب، دوران توسعه و گسترش متفاوتي دارند. اين بخش ها از استقرار در كنار عوامل طبيعي مانند مسيل ها و رودخانه ها شروع و پس از تغييرات متعدد در يك سير تكاملي به بافت هاي دو دروازه اي و حصار بست در ميان باغ هاي احداثي ختم مي شود.
فصل سوم در سه بخش ارايه شده است. در گام اول، مفاهيم شهرسازي و عوامل تاثير گذار بر وضعيت ساختار هاي دفاعي بررسي مي شود. در گام بعدي، ريشه هاي اجتماعي و فرهنگي تاثير گذار بر تخريب و تبديل ارايه شده و در بخش سوم، نمونه هاي متعدد اين تغيير و تخريب ارايه مي شود.
|