در مباحث پيش، برخي از ويژگي هاي جغرافيايي ديرينه يزد را به انگيزه شناخت منابع و مجاري آب هاي سطح الارضي منطقه بررسيديم. اين شناخت اجمالي، ما را در رديابي كانون هاي عمده تجمع و اسكان و زراعت در جلگه يزد، رهنمون خواهد بود.
بحث درباره ادوار پيش از تاريخ ساكنان دشت يزد به علت فقر اطلاعات و اسناد و پيچيدگي هاي فراوان از حوصله بررسي خارج است و ناگزير بررسي در محدوده دوره تاريخي خواهد بود.
زراعت و مدنيت در يزد، در چهار كانون عمده پا گرفته است كه عبارتند از: كانون هاي «مهريز - فهرج»، «يزد»، «رستاق» و «ميبد - اردكان». (1) ۞
زراعت پيشگان مهريز - فهرج و يزد، به طور عمده وابسته به آب هاي سطح الارضي (2) ۞ بوده اند؛ در حالي كه كشاورزان رستاق و ميبد - اردكان اساساً از آب هاي زيرزميني (3) ۞ بهره مند مي شده اند.
به موازات دگرگوني هاي آب و هوايي و كاهش آب هاي سطحي روند وابستگي همه كانون هاي ياد شده به آب هاي زيرزميني افزايش يافت كه ناگزير موجب محدوديت هايي در معيشت و نتيجتاً گرايش به پيشه هاي ديگر، يعني صنعت و تجارت گرديد. شهر يزد به عنوان مركز سياسي و فرهنگي سرزمين يزد، در چنين شرايطي تكوين يافته است.
ويژگي هاي جغرافيايي، (4) ۞ كشاورزي و آبياري و داد و ستد، از عوامل پيدايش و گسترش شهر هاي قديم بوده اند، بر اين اساس، مي توان عرصه كنوني شهر يزد را طبيعي ترين جايگاه براي تكوين و شكل گيري يزد باستان دانست. شهر قديم در كنار آبراه «سگزه» در منتهي اليه مسير «آب تفت» (5) ۞ و در تقاطع راه هاي باستاني ري - كرمان و پارس - خراسان، شكل گرفته است. محله «شهرستان» در بافت قديم شهر (6) ۞ و محوطه هاي پيرامون آن را به سبب بلندي و برجستگي زمين و مصونيت از سيل بايد نقطه مناسبي براي سكونت و بنياد نخستين شالوده هاي شهر يزد در عهد باستان بدانيم. اما يزد از ادوار پيشين تاكنون تنها نام يك شهر نبوده است؛ بلكه به منطقه اي از فهرج تا نايين اطلاق مي شده است (7) ۞ كه چند شهر و آبادي هاي بسياري را در بر مي گرفته است.
|