زرجوع، هفتادر، گاپله، ارجنان |
|
خلاصه: سيري كوتاه در تاريخ و جغرافياي آبادي هاي زرجوع، هفتادر، گاپله و ارجنان در شهرستان عقدا در يزد. كلمات كليدي: زرجوع، هفتادر، گاپله، ارجنان، بونو پرس، بانو پارس، امامزاده سيد محمد، دروازه قديم هفتادر، مسجد جامع هفتادر، امامزاده سيد نور الدين احمد، امامزاده شمس الحق، كاروانسراي ارجنان و برج ارجنان. |
|
كتاب: يادگارهاي يزد تعداد جلد: 2 مجلد در 3 تجليد نويسنده: ايرج افشار ناشر: انجمن آثار و مفاخر فرهنگي، تهران |
|
ايرج افشار ايرج افشار در تهران و با عشق به سرزمين مادر و پدريش يزد و در خانداني اهل ادب و سياست متولد شد. نام پدرش محمود و نام مادرش نصرت است. او درس را از دبستان زرتشتيان آغاز و سپس در مدرسه شاهپور و دبيرستان فيروز بهرام ادامه داد و در انجام وارد دانشكده حقوق دانشگاه تهران شد. وي از ذخاير ادبي و علمي ايران شمرده مي شود و در فن كتابشناسي و كتابداري بي مانند است. او در زمينه ايرانشناسي و كتابشناسي تحقيق، مقالات و آثار فراواني دارد. عنوان پاره اي از مشاغل و سمت ها و فعاليت هاي وي بدين قرار است: رياست كتابخانه و مركز اسناد ملي، استاد دانشكده علوم اجتماعي، دانشكده علوم انساني و دانشكده علوم تربيتي دانشگاه تهران، استاد دانشگاه برن سوييس، رياست مركز تحقيق ايرانشناسي دانشگاه تهران، بنيان گذار مجله فرهنگ ايران زمين، عضو هيات انتخاب كتاب، عضو كميته جايزه كتاب سال، عضو انجمن كتابداران ايران، عضو هيات اجرايي انجمن تاريخ، همكاري با مجله جهان نو، مدير داخلي مجله آينده، سردبير مجله مهر، سردبير مجله سخن، مدير مجله كتاب هاي ماه، همكاري در تاسيس كلوب كتاب، مدير و سردبير مجله راهنماي كتاب، فهرست نگاري مجموعه كتاب هاي فارسي چاپي دانشگاه هاروارد و كتابخانه ملي اتريش و ... همچنين از فعاليت هاي اوست انتشار آثاري چون: نثر فارسي معاصر، يادداشت هاي قزويني، يادگار هاي يزد، تاريخ يزد، تاريخ جديد يزد، راهنماي تحقيقات ايران، نامه هاي قزويني به تقي زاده، واژه نامه يزدي، كتابشناسي فهرست هاي نسخه هاي خطي فارسي، يزدنامه، كتابشناسي فردوسي، كتابخانه هاي ايران، فهرست نامه كتابشناس هاي ايران، سير كتاب در ايران، شاهنامه از خطي تا چاپي، صحافي سنتي، فهرست مقالات فارسي، پژوهش هاي ايرانشناسي نامواره دكتر محمود افشار، رياض الفردوس خاني، فرهنگ ايران زمين، نامه هاي تهران، گلگشت در وطن سفرنامچه، فهرست دستنويس هاي فارسي در كتابخانه ملي اتريش و آرشيو دولتي اتريش در وين و ... |
|
|
1- زرجوع ۩
زرجوع (1) ۞ دهكده اي است كه در دره اي به فاصله بيست و چهار كيلومتر در جنوب شمس آباد عقدا و در دامن كوه هاي «ميل نيزار» و «لاي چغك» كه درختچه هاي بادام كوهي در آن كوه ها بسيار است، واقع شده است. اهالي آنجا مسلمان اند و باغ ها و زراعت، جمله متعلق به آنهاست.
1-1- زيارت بونو پرس ۩
زيارتي در آنجا هست كه از آن زردشتيان است و همه ساله اين طايفه از اول تا پنجم تير ماه براي زيارت و نذورات به اينجا مي آيند. اين زيارت را «بونو پرس» (2) ۞ و «پير بانو» مي خوانند.
|
زيارت پارس بانو يا بونو پرس يا پير بانو در زرجوع در شهرستان عقدا در يزد؛ زرتشتيان اول تا پنجم تير ماه براي زيارت و نذورات به اينجا مي آيند. ايرج افشار، كتاب يادگار هاي يزد |
آقاي جمشيد سروش سروشيان در «فرهنگ بهدينان» درباره آن نوشته است:
"زيارتگاهي است در جنوب عقدا؛ و معروف است كه دختر يزدگرد هنگامي كه از فارس فرار كرد، چند نفري (3) ۞ او را مورد تعقيب قرار دادند. در نزديكي عقدا به او نزديك شدند. دختر يزدگرد كه بسيار برآشفته و نگران بود از خدا خواست تا كوه او را به دامن خود پنهان كند. كوه دهان باز كرد و او بدانجا رفت. ولي سر مقنعه او بيرون ماند. يكي از مسافرين كه شب را در عقدا مانده بود، دختر را در خواب ديد و دختر از او خواست كه محلي بر سر مزار او بسازد. مسافر سحرگاهان برفت و مزار او را از انتهاي مقنعه كه بيرون مانده بود بيافت و بنايي در آنجا ساخت كه تا امروز باقي است. سابقاً چنين مرسوم بود كه درين محل زرتشتيان قرباني مي كردند. يكي از پيشوايان ديني به اين عمل ايراد كرد و فعلاً نذوراتي به آنجا مي برند و قسمت مي كنند." (4) ۞
|
نماي داخلي زيارتگاه پير پارس بانو يكي از زيارتگاه هاي زرتشتيان يزد. عكس: نصر الله كسراييان؛ متن: زيبا عرشي؛ مجموعه: سرزمين ما ايران؛ سايت
ابنيه اي كه اكنون در اين محل ديده مي شود چنان قدمتي كه آقا سروشيان بدان اشاره كرده اند ندارد و بر سنگ تاريخي كه در مدخل اطاق اصلي اين زيارتگاه نصب است اين عبارت نقر شده است كه تاريخ تعمير بنا را نشان مي دهد:
"هو الله تعالي. به نام ايزد راستي پسند. در عهد دولت ابد مدت اعلي حضرت پادشاه جمجاه ناصر الدين شاه خلد الله ملكه، تعمير اين مكان شريف كه محل غيبت خاتون بانوي پارسا، دختر شاه يزدجرد شهريار، خاله امام سجاد صلوة الله عليه است به همت جناب مهروانجي بن فسرامجي پاندي هندوستاني كه هميشه معين طايفه ايرانيان اند در هنگامي كه اين مسافر مانكجي ابن ليمجي ولد هوشنگ هاتريا ملقب به درويش فاني هندوستان (5) ۞ با فرزند دلبند خود هرمزجي به عزم سياحت اينجا رسيد اهتمام به عمل آمد. مطلب اصلي اين است كه چون سابق بر اين ندانسته ذبح گاوي شد، به فتواي قاضيان دين مبين، اين عمل خلاف است و من بعد هر كس مرتكب اين فعل خلاف شود به لعنت خدا و نفرين انبياء گرفتار شود. به تاريخ يوم فروردين ايزدار سپندار ماه تقويم سنه 1225 يزدجردي مطابق با سنه 1272 هجري نبوي مصطفوي."
سنگ ديگري در دست چپ مدخل نصب است كه قدمت بناي زيارت و آباداني آن را به عصر صفوي مي رساند و معلوم مي شود در آن ايام اين محل مورد احترام و زيارتگاه زرتشتيان بوده است. (6) ۞ نص منقور بر سنگ مورخ 1070 چنين است:
"يك عدد چنار ابان ولد اسفنديار سرخاب ركنابادي نشانيد و وقف كرد در گذرگاه خاتون بانوي پارسا مشروط بر آنكه نكنند و نچرند و نفروشند و مادام كه اولاد و ورثه ×سه كلمه خوانده نمي شود× در آن حدود باشند ديگري منزل نكند و خلاف كننده به لعنت ابدي و نفرين خلايق گرفتار شود. تحريراً في خرداد ماه، سنه سبعين و الف. عمل ابن قياس (كذا) محمد حسن اردكاني يزدي."
|
زيارتگاه پير پارس بانو؛ زرتشتيان بر اين باورند كه فرزندان يزدگرد پس از شكست پدر، هر يك به خلوتگاهي در نقاط دور افتاده پناه بردند تا از دست دشمنان ايمن باشند و هر يك در گوشه اي به درگاه پروردگار نيايش كردند تا مورد رحمت قرار گيرند؛ و خداوند بر ايشان بخشود و هر يك به نحوي از نظر غايب گرديدند. يكي از ايشان پارس بانو بود كه در زرجوع نزديك عقدا در ميان كوهي غايب گرديد. عكس: نصر الله كسراييان؛ متن: زيبا عرشي؛ مجموعه: سرزمين ما ايران؛ سايت |
در باب اين زيارتگاه خانم مري بويس مقاله فاضلانه اي نوشت و بر اين عقيده رفت كه اين زيارتگاه و زيارتگاه هاي پنجگانه ديگر يزد همه از معابد ناهيد است. مري بويس در مقاله خود راجع به پير هريشت و بانو پارس اطلاعاتي مفيد از كتاب «روايات داراب هرمزد» هم نقل كرده است. عنوان و مشخصات اين مقاله بدين شرح است:
M. Boyce. Bibi Shahrbanu and Lady of Pars. BSOAS, ××× (1967), pp. 30 - 40.
آقاي دكتر حسين جوادي ترجمه مقاله را در صفحات 125 - 146 مجله «بررسي هاي تاريخي»، جلد 2، ش 3 و 4، سال 1346 انتشار داده است.
2- هفتادر ۩
هفتادر (7) ۞ قريه اي است به فاصله سه كيلومتر از جاده در شمال شرقي عقدا و از قديم ترين آبادي هاي اين منطقه است. در تواريخ يزد به اين مطلب اشارت رفته است كه قباد ساساني چون به فارس رسيد و به سوي يزد آمد در ولايت ميبد به ده فرسنگي شهر ميبد، آتشخانه اي بنا كرد و فرمود تا هفت آتش از آتشگاه هاي بزرگ آن عصر بدانجا آورند و آنجا را قريه اي آبادان ساخت، و به «هفت آذر» مرسوم شد. (8) ۞ البته اكنون آثار آتشكده در اين محل باقي نيست و ممكن است مولفان به تناسب لفظ، چنين وجه تسميه اي را در كتب خود نقل كرده اند. آثار قديمي اي كه فعلاً در هفتادر موجود است عبارت است از:
2-1- امامزاده سيد محمد ۩
|
امامزاده سيد محمد در هفتادر در شهرستان عقدا در يزد. ايرج افشار، كتاب يادگار هاي يزد
امامزاده سيد محمد بناي نسبتاً مفصل و خوش طرحي است كه بر كنار ده واقع شده و قسمتي از گنبد آن در كمره، كاشيكاري است. چون مقدار زيادي از كاشي هاي قديمي آن كه صفوي نما است ريخته بوده، جديداً از كاشي هاي نو چسبانيده شده است. در اين امامزاده چند لوحه قبر از كاشي با تواريخ منظوم ديده شد كه همه از قرن سيزدهم هجري است. يك قطعه سنگ قبر مرمر به اندازه 40 × 120 سانتي متر كه آن را «سنگ كولي» مي نامند، آنجا وجود دارد كه عبارات منقور بر آن بدين شرح است:
"وفات يافت. هذا مرقد كربلايي (كذا) فراج (كذا، و يك كلمه پس از آن شكسته است) ولد مرحوم كربلايي (كذا) مقصود في غره شعبان المعظم سنه 1036 (9) ۞."
در سه طرف بناي اصلي امامزاده به طرح مرسوم صفحات عقدا و اردكان، غلام گردش (10) ۞ به عرض چهار متر و در قسمت پيش رو صفه بلند و پهني ساخته شده است.
2-2- دروازه قديم هفتادر ۩
قسمتي از دروازه قديم آبادي، كه آجري است در قسمت مشرق ده به جاي مانده و به نام دروازه «بز گله كن» مشهور است. قدمت بنا را به قرن نهم مي توان تخمين كرد.
|
دروازه آجري قديم هفتادر معروف به بز گله كن در مشرق هفتادر در يزد. ايرج افشار، كتاب يادگار هاي يزد |
2-3- مسجد جامع هفتادر ۩
|
كاشي محراب مسجد جامع هفتادر به رنگ فيروزه اي كه سوره يس بر آن نقر شده است؛ مربوط به شماره 1. ايرج افشار، كتاب يادگار هاي يزد
مسجدي است كه از گل و خشت بنا شده و گرمخانه و ايوان تابستاني روبروي يكديگر قرار گرفته است و حياط كوچكي آن دو را جدا مي سازد. از آثاري كه در اين مسجد ديده شد هفت قطعه كاشي است كه به معرفي آنها پرداخته مي شود:
1- كاشي فيروزه اي 50 × 150 سانتي متر در دو قطعه كه در محراب تابستاني نصب است. سوره يس در وسط و حاشيه آن، به طور برجسته به خط نسخ مشوشي خوانده مي شود.
اين كاشي تاريخ ندارد ولي به قياس نظايري كه از اين نوع در يزد ديده شده است و بعداً معرفي مي شود (11) ۞، ساخت قرن هفتم هجري است.
2- كاشي منقش يك پارچه كه در متن آن دوازده امام و در اطرافش آيه «اقم الصلوة ...» به خط نسخ نوشته شده و متاسفانه قسمتي كه نام كاتب و احتمالاً تاريخ داشته شكسته شده و از ميان رفته است. اين كاشي به رنگ هاي لاجوردي و مشكي است و در قسمت فوقاني در ميان گل و بوته، نقش قنديل آويخته ديده مي شود و از حيث كار و زمان، مشابه كاشي ديگري است كه بلافاصله پس از اين معرفي مي شود. 3- كاشي منقش و مخطوط يك پارچه كه در متن آيه «كل نفس ذائقة الموت» و حديث نبوي «الموت كاس ...» به خط نسخ و در سه طرف آن دوازده امام نوشته شده و لوح مزار مولانا شاه حسين است؛ با اين عبارات:
"وفات يافت شاب محترم مكرم، مولانا شاه حسين بن خواجه حسن بن خواجه حسين هفتادري در تاريخ پنجم شهر ذي الحجة الحرام، سنة ستين و تسع مائة هجرية نبوية. عمل العبد الضعيف المحتاج الغني، حيدر بن حسين الاردكاني."
در بين سطور اين كاشي اشعار فارسي بدين شرح ضبط شده است:
|
| ...................................هركه آمد بـه جـهان اهل فنـا خواهد بود ...................................خـانه اي را كـه تـو امـروز عروسي بيني ...................................................................... | ......................... 1 .............................. 2 ............................................. | ...................................آنكه پاينده و باقي است خدا خواهد بود ...................................نـگـران بـاش كـه روزيـش عزا خواهد بود ...................................................................... | |
|
|
| ...................................اي مرگ! هـزار خـانـه ويـران كردي ...................................هـر دانـه قيمتـي كـه آمـد به وجود ...................................................................... | ......................... 3 .............................. 4 ............................................. | ...................................در چـنگ اجـل تـو غارت جان كردي ...................................بـردي و بـه زيـر خـاك پنـهان كردي ...................................................................... | |
|
|
| ...................................××× هـرچه در آري ز ممكنات جهان ...................................................................... | ......................... 5 ............................................. | ...................................نوشـتـه اند بـر آن كـل من عليها فان ...................................................................... | |
|
|
راست: لوحه كاشي قبر مولانا شاه حسين بن خواجه حسن بن خواجه حسين هفتادري در مسجد جامع هفتادر كه عبارات آن در متن آمده است؛ مربوط به شماره 3. چپ: لوحه كاشي متعلق به قرن دهم در مسجد جامع هفتادر و به رنگ لاجوردي و مشكي كه بعضي عبارات آن در متن آمده است؛ مربوط به شماره 2. ايرج افشار، كتاب يادگار هاي يزد |
|
لوحه كاشي مورخ 892 در مسجد جامع هفتادر. ايرج افشار، كتاب يادگار هاي يزد
در سمت فوقاني مثلثي شكل كاشي، تصوير چهار سرو و قنديل آويخته در ميان آنها ديده مي شود. اين كاشي در بدنه ستون محاذي (12) ۞ محراب، در ايوان تابستاني نصب است.
4- كاشي لاجوردي رنگ يك پارچه به اندازه 30 × 50 سانتي متر داراي خطوط برجسته كه در قسمت زنانه ايوان تابستاني در سمت چپ نصب است. اين كاشي لوح مزار حاجي قهار نامي بوده است و در حاشيه آن آيه « انا انزلنا ...» و در وسط، عبارت "هذا مرقد حاج قهّار ... في سنه 655." به خط نسخ ديده مي شود. 5- كاشي لاجوردي مايل به سبز و يك پارچه به اندازه 30 × 50 سانتي متر كه در پايه ستون دست چپ در ابتداي ايوان تابستاني نصب است و در كناره آن «قل هو الله احد ...» به خط نسخ برجسته و در وسط آن كه شكل محراب دارد نقوش اسليمي ديده مي شود. از حيث جنس و كار و خط نظير شماره 4 است. 6- كاشي لاجوردي رنگ يك پارچه به اندازه 20 × 30 سانتي متر.
|
لوحه هاي كاشي متعلق به قرن 7 در مسجد جامع هفتادر؛ از سمت راست دومي نيز مربوط به لوحه كاشي قبر حاج قهار مورخ 655 با حاشيه آيه «انا انزلنا ...»؛ مربوط به شماره 4. ايرج افشار، كتاب يادگار هاي يزد |
3- گاپله ۩
|
امامزاده سيد نور الدين احمد يا امامزاده پاگنده در گاپله در شهرستان عقدا در يزد. ايرج افشار، كتاب يادگار هاي يزد
گاپله (13) ۞ آبادي كوچكي است به فاصله سه فرسخ در مشرق عقدا و چهار كيلومتر از جاده فاصله دارد.
3-1- امامزاده سيد نور الدين احمد ۩
اين امامزاده در پانصد قدمي مركز آبادي گاپله واقع شده است و هيچ نوع سنگ و كتيبه ندارد.
بقعه امامزاده بنايي است با گنبد و غلام گردشي كه از سه طرف، بناي اصلي را در خود گرفته است و از طرف مدخل ايواني دارد. در داخل بنا در قسمت كمربند گنبد دو بند (14) ۞ و در مركز گنبد شمسه اي به شكل ستاره هشت پر از آب و رنگ، نقاشي شده است.
اين امامزاده به نام «پا گنده» (15) ۞ نيز شهرت دارد.
4- ارجنان ۩
در تلفظ محلي ارژنون و ارجنون (16) ۞ مي گويند. آبادي كوچكي است بر لب جاده عقدا به اردكان و در چهار فرسخي اردكان. برج خوش طرحي كه قريب صد سال قبل در آنجا بنا شده، از مشخصات و ديدني هاي آن است. آثار تارخي اين محل بدين شرح است:
4-1- امامزاده شمس الحق ۩
بناي موجود اين امامزاده كه به كل تازه و حديث (17) ۞ است بر سر تپه اي به فاصله يك كيلومتر از ده و بر كنار جاده اصلي واقع شده است. از بناي قديمي آن كه در «فرهنگ جغرافيايي ايران»، جلد هم، ذيل ارجنان ذكر شده، اثري به جاي نيست.
4-2- رباط و برج ارجنان ۩
رباطي (18) ۞ كه در ارجنان از آجر ساخته شده است و در منظر عمومي قرار دارد از آثاري است كه در دوران قاجاري بنا كرده اند.
|
برج ارجنون روبروي رباط و كنار استخر ارجنون در شهرستان عقدا در يزد و متعلق به دوره قاجار. ايرج افشار، كتاب يادگار هاي يزد |
برج منفردي كه روبروي رباط، بر كنار استخر آب ديده مي شود نيز از دوره قاجاري است. |
|
كتاب يادگار هاي يزد اين كتاب گرانسنگ اثر ايرج افشار و در 2 جلد و 3 تجليد و بيش از 2000 صفحه شامل شرح حال و توصيف آثار و ابنيه مختلف يزد مي باشد. مولف پس از بيم از وضع رو به نابودي آثار و ابنيه تاريخي يزد و احساس خطر از جانب نوسازان هوسباز و از سوي ديگر سوداگران و عتيقه بازان، با عشقي خستگي ناپذير به سرزمين مادري به اميد ثبت و ضبط بقاياي آثار به وسيله نقل مطالب و چاپ عكس و اندازه و نقشه آنها با هدف حفظ و نگاهداري از آنها و اينكه آيندگان بدانند اين آثار و ابنيه چه و در كجا بوده اند، دست به سفر هاي متعددي مي زند و تقريباً از تمام آبادي هاي مهم استان و آثار و ابنيه اشان بازديد مي كند و در آخر دست به تاليف اين كتاب مي زند. جلد اول يادگار هاي يزد نام «خاك يزد» حاوي اطلاعات مربوط به آثار و ابنه قديمي نواحي مختلف استان و خارج از شهر يزد است كه شامل بخش هاي عقدا، اطراف عقدا، اردكان، ميبد و آبادي هاي آن، رستاق، خضر آباد (ندوشن و كذاب)، رباطات، بافق و بهاباد، مهريجرد (مهريز)، پشتكوه، گاريزات، هرات و مروست، ابرقو و مضافات، پيشكوه و ميانكوه مي باشد. جلد دوم مربوط به آثار و ابنيه شهر يزد مي باشد كه به دو قسمت اصلي دوره شهر و شهر يزد تقسيم شده است. قسمت اول يا قسمت دوره شهر شامل بخش هاي كفله مرز، ارنوا (ابرند آباد)، حاجي آباد، محمود آباد (مردوا)، كثه (كثنو و كهنويه)، رحيم آباد، مرياباد (مريم آباد)، يعقوبي، محمد آباد چاهوك، دهنو، فتح آباد، سيد ميرزا، رحمت آباد، نجف آباد، آبشاهي (نعيم آباد)، خرمشا (خرمشاه) و اهرستان (ارسون) مي باشد. قسمت دوم يا شهر يزد شامل بخش هاي مساجد بزرگ و معروف، مسجد هاي كوچك يا محله اي، مساجد ديگر يزد، مزارات و مقابر و بقاع، مدارس، آب انبار ها، دروازه ها و حصار ها و خندق ها و برج ها و قلعه ها، ميدان ها و لرد ها، خانه هاي قديمي، باغ ها، حسينيه ها، سقا ها و پاياب ها، آسيا ها، قيصريه ها و بازار ها و بازرچه ها، كاروانسرا ها، حمام ها، كوچه ها، محله ها، آثار ديگر اسلامي، قنوات و آثار و ابنيه زرتشتي مي باشد. |
|
|
|
ديدگاه هاي خوانندگان درباره اين مقاله: | 2 ديدگاه واپسين از 2 ديدگاه |
حميد صوفي | ham...@gmail.com |
دوست عزيز سلام از تحقيق و پژوهش بسيار خوب شما متشكرم . مطمئن هستم زحمت و تلاش بسيار زيادي براي تهيه چنين سطرهايي كشيده ايد . مقاله شما بسيار خوب است .البته ميتوانستيد بهتر از اين هم باشد مانند اينكه بهتر بود شرح هر آنچه كه در جلوي چشم شما بود مينوشتيد يا اينكه ميتوانستيد نظرات ، تحليل ها و انديشه هاي خود را درباره پيشينه اين مناطق ميداديد. من خود هم درباره شهر و منطقه محل زندگي ام تحقيق و پژوهش كرده ام و ميدانم شما چه كرده ايد . دليل آشنايي من با اين سايت كلمه گاپله بوده است.اگر به سايت من www.aznaazna.persianblog.ir مراجعه كنيد ميبينيد كه چكار كرده ام . دوست عزيز ، هيچگاه نااميد نشو زيرا نااميدي از مار و اژدها هم براي پژوهنده خطرناك تر است . اي بسا فرد يا افرادي در سالهاي آينده شايد هم در قرن هاي آينده دربه در و كو به كو دنبال چنين مطالبي باشند و آنوقت است كه كار شما ارزش كيميا پيدا ميكند. به هر حال سر شما را درد نياورم .بسيار از شما ممنون و متشكرم . 9/24/2008 1:02:42 PM
مقاله اطلاعات خام مختصر ولي مفيدي داده . روي صفحه ٱرايي سايت خود بيشتر دقت كنيد از رنگهاي ملايم تر و ساده تري استفاده كنيد تا تصاوير خود رابهتر نشان دهند. ممنون به خاطر اشتراك گذاشتن اين مطالب. 4/3/2015 4:38:11 PM |
|
هنگام چاپ: 11/19/2007 1:29:29 AM | امتياز: 4.07 از 5 در 15 راي | شمار بازديد: 33297 | شمار ديدگاه: 2 |
|
|