شجره نامه و زندگي نامه سيد روح الله و سيد محمد خاتمي [2 از 2] |
|
همان گونه كه از عنوان و فهرست اين مقاله نمايان است، اين مقاله بخشي از يك مقاله بزرگتر با همين عنوان است كه تا كنون بخش هاي زير از آن در سايت غول آباد چاپ شده است:
|
|
چكيده: بررسي و گزارش فشرده اي از زندگي و خدمات آيت الله سيد روح الله خاتمي و سيد محمد خاتمي و معرفي شجره نامه و شرح تني چند از اجداد ايشان و همچنين بررسي زندگينامه سياسي سيد محمد خاتمي شامل پيشينه سياسي و مسيوليت هاي اجرايي و معرفي برخي از آثار و نوشته هاي وي. واژگان كليدي: آيت الله سيد روح الله خاتمي، حوزه علميه اردكان، آيت الله سيد اسماعيل اردكاني، آيت الله سيد محمدرضا خاتمي، آيت الله آقا محمد اردكاني، آقاي اردكاني، شيدا، حجت الاسلام والمسلمين دكتر سيد محمد خاتمي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، رييس جمهور، اردكان، يزد. |
|
كتاب: پديده خاتمي، پيوند ميان دين و آزادي نويسنده: سيد محمد صادق الحسيني مترجم: محمد رسول دريايي انتشارات: خانه انديشه جوان؛ تهران؛ 1378 شابك: 964-90121-9-2 |
|
سيد محمد صادق الحسيني سيد محمد صادق الحسيني در اصل عرب و كارمند وزارت امور خارجه ايران مي باشد. وي رييس انجمن هاي «دوستي ايران و مصر» و «گفتگو هاي ايراني و عربي» نيز مي باشد. زماني نيز مشاور وزير فرهنگ بود. از ايشان به عنوان كارشناس امور امنيت ملي و خاور ميانه نيز ياد مي شود. او همچنين نويسنده اي آگاه، توانا و متعهد است و در مورد ايران كتاب هايي درباره آقايان خاتمي و هاشمي رفسنجاني نوشته است و مقاله هايي از وي نيز در مجلات و روزنامه ها به چاپ رسيده است. |
|
فهرست:
۞ 1- آيت الله سيد روح الله خاتمي -پدر سيد محمد خاتمي- ۞ 1-1- آيت الله خاتمي در منظر مجاهدان اسلام و نزديكان وي ۞ 1-2- پژواك حيات بارور آيت الله خاتمي در كلام خويش ۞ 1-3- اجداد آيت الله خاتمي ۞ 1-3-1- آيت الله حاج سيد اسماعيل اردكاني -جد پدري سيد روح الله خاتمي- ۞ 1-3-2- آيت الله حاج سيد محمدرضا خاتمي -پدر سيد روح الله خاتمي- ۞ 1-3-3- آيت الله آقا محمد اردكاني متخلص به شيدا -جد مادري سيد روح الله خاتمي- ۞ 1-4- فرزندان حضرت آيت الله سيد روح الله خاتمي -ره- ۞ 1-5- پيام امام خميني در درگذشت آيت الله خاتمي |
|
|
اين نوشته، زندگي نامه كوتاه و بيشتر سياسي دكتر سيد محمد خاتمي است كه در سال 1377 نگاشته شده است و به زندگي و خدمات ارزنده و شايسته ايشان در طول 8 سال رياست جمهوري و دوران پس از آن نمي پردازد. |
|
2- زندگي نامه حجت الاسلام سيد محمد خاتمي ۩
|
سيد محمد خاتمي در سن 5 سالگي در آغوش پدر بزرگوار خود آيت الله سيد روح الله خاتمي.
«سيد محمد خاتمي» در سال 1322 در خانواده اي روحاني در «اردكان» «يزد» متولد شد. پدر وي مرحوم «آيت الله سيد روح الله خاتمي»، از روحانيان نيكنام و بلند آوازه آن ديار و عالمي فرزانه، فقيهي روشن بين و عارفي مبارز و مردمگرا بود. آن مرحوم به تعبير «حضرت امام خميني» -قدس الله سره الشريف- "از پرفروغ ترين چهره هاي تعهد، اخلاص، ايمان و چهره تابناك مبارزات خستگي ناپذير روحانيت روشن ضمير در دهه هاي اخير اين مرز و بوم بود." بهره مندي از محضر پرفيض پدر، اولين توفيقي بود كه نصيب آقاي خاتمي شد. دوران ابتدايي و متوسطه را در زادگاه خويش و تحت عنايت و تربيت آن مرحوم سپري كرد. بهره گيري علمي و تربيتي از حضور كسي كه حضرت امام او را "روشنفكري متدين"، "مجتهدي بزرگوار"، "از خوبان امين" و "كم نظير" خواند، در شكل گيري انديشه و منش آقاي خاتمي، تاثير بسزايي داشت.
آقاي خاتمي در سال 1340، پيش از اخذ ديپلم، به شوق تحصيل در علوم و معارف ديني، در حالي كه بخشي از مقدمات را در اردكان فرا گرفته بود، رهسپار «قم» شد. چند سال بعد در «اصفهان»، همزمان، رشته فلسفه را در دانشگاه، و سطوح عاليه را در حوزه علميه آن شهر طي كرد. از سال 1349 در دوره كارشناسي ارشد علوم تربيتي «دانشگاه تهران» به تحصيل پرداخت و پس از آن در حالي كه امكان استفاده از بورس تحصيلي دوره دكترا در خارج از كشور از سوي دانشگاه تهران برايش فراهم شده بود، به قم بازگشت و طي هفت سال، با كوشش، تمام مراحل دروس اجتهادي را گذراند. او از محضر استادان فرهيخته و آيات عظام «مرتضي حايري يزدي» در فقه، «وحيد خراساني» در اصول، «سيد موسي شبيري زنجاني» در رجال و درايه، «شهيد مرتضي مطهري» و «عبد الله جوادي آملي» در فلسفه و تني چند از عالمان و فقيهان بزرگ ديگر بهره برد و در اين ميان، در دروس خصوصي شهيد مطهري پيرامون فلسفه هگل و ماركسيسم، شركت، و درس هاي آن شهيد بزرگوار را تقرير كرد.
آقاي خاتمي در سال 1353 ازدواج كرد كه حاصل اين ازدواج، دو فرزند دختر به نام هاي «ليلا» و «نرجس» و يك پسر به نام «عماد الدين» است.
2-1- پيشينه سياسي ۩
قم از سال 1341 به بعد، كانون مبارزات و فعاليت هاي سياسي بود و مهمترين تلاش روحانيان جوان، سخنراني هاي آگاهي بخش در سراسر كشور، تهيه، تكثير و توزيع اطلاعيه ها، اعلاميه هاي سياسي و جزوه هاي انقلابي، به خصوص بيانيه ها و اطلاعيه هاي حضرت امام خميني -ره- بود. خاتمي جوان پس از ورود به قم، با شور و اشتياقي فراوان، گام در اين راه نهاد و از جمله، رابط ميان قم و زادگاهش و نيز استان يزد در اين عرصه شد.
|
دكتر سيد محمد خاتمي در اين تالار از خانه سنتي پدري اش واقع در صدر آباد اردكان يزد به دنيا آمد؛ خانه سنتي آيت الله سيد روح الله خاتمي، به همت فرزندان و نوادگان ابشان، تبديل به مركزي فرهنگي با نام «خانه فرهنگ خاتمي» شده است. دو هفته نامه روز دوم؛ عكاس: سيد حسين پايدار اردكاني
در اصفهان، اين تلاش ها به تناسب زمان و موقعيت، شكل تازه اي گرفت. او از عناصر اصلي در فعاليت رسمي انجمن اسلامي دانشجويان بود كه از پرجاذبه ترين كانون هاي فكري و سياسي اصفهان محسوب مي شد و علي رغم فشار هاي ساواك، فعاليت خود را تا سال 1347 ادامه داد. علاوه بر اين، در مجموعه اي از نيرو هاي آگاه، فداكار و انقلابي شهر، به شيوه اي ديگر نيز به فعاليت پرداخت. اين مجموعه كه به صورت مخفي فعاليت مي كرد، يكي از مراكز اصلي زنده نگه داشتن چراغ مبارزه و راه و نام امام خميني -ره- در اصفهان بود. اين جريان كه فعاليت هاي مخفي و نيمه علني آن، صد ها جوان روحاني، دانشجو، دانش آموز و بازاري را در بر گرفته بود، به شدت تحت پيگرد ساواك بود؛ اما به خاطر مقاومت شگفت انگيز دستگير شدگان مومن و انقلابي آن در زير شكنجه هاي دستگاه امنيتي رژيم شاهنشاهي، برخي از نيرو هاي موثر و اصلي آن از جمله خاتمي، توانستند به تلاش هاي مبارزاتي خويش ادامه دهند. فعاليت سياسي و فكري وي در اين دوره، بيشتر بر روشنگري و حضور در تجمع ها و تشكل هاي دانشجويي و تقويت آنها متمركز بود؛ و در دوران تحصيل در تهران نيز ادامه يافت.
مرحله بعدي فعاليت هاي سياسي خاتمي، به دوران دوم اقامتش در قم بر مي گردد كه به دنبال آشنايي اش با مرحوم «حجت الاسلام و المسلمين حاج سيد احمد آقا خميني» و «حجت الاسلام و المسلمين شهيد محمد منتظري»، از سال 1353 وارد عرصه تازه اي شد. مرحوم حاج احمد آقا از محور هاي موثر مبارزه در قم و از رابط هاي امين ميان رهبري نهضت در تبعيد و نيرو هاي مبارزه در داخل كشور، از جمله در قم بود كه اين امر را با كمك تعدادي از نيرو هاي جوان و پرتلاش، از جمله آقاي خاتمي سامان مي داد.
تقريباً تمامي اعلاميه ها، بيانيه ها و جزوه هايي كه طي سال هاي 1353 تا پيروزي انقلاب در قم با امضاي «روحانيون مبارز»، «روحانيت مبارز داخل كشور»، «جمعي از طلاب» و ... منتشر شد، به قلم آقاي خاتمي تدوين مي يافت و در مخفيگاهي كه توسط مرحوم حاج احمد آقا و دوستان او در قم تدارك ديده شده بود، تكثير و با برنامه اي مشخص و حساب شده، در قم و مناطق ديگر توزيع مي گرديد. علاوه بر آن، بسياري از آثار انقلابي و روشنگر، توسط همين گروه، تهيه و منتشر مي شد؛ به عنوان نمونه مي توان به نامه «حضرت سجاد» -ع- به عالمان بي تعهد اشاره كرد كه با ترجمه آقاي خاتمي منتشر شد. كتاب «در خدمت و خيانت روشنفكران» مرحوم «جلال آل احمد» نيز به طور مخفي و براي اولين بار با مقدمه آقاي خاتمي در قم تكثير و توزيع شد.
آخرين بيانيه تفصيلي اين گروه كه به صورت نيمه مخفي نشر يافت، جزوه اي بود كه به مناسبت سالگرد قيام پانزده خرداد در سال 1357 توسط آقاي خاتمي در «آلمان» نگاشته شد و در «نجف» به وسيله مرحوم حاج احمد آقا و دوستان ديگر تكميل گرديد و در «ايران» تكثير و توزيع شد. علاوه بر اين، آقاي خاتمي از سال 1350 به بعد در زادگاه خود به شناسايي، دعوت و جهت دهي جوانان پرشور و فهيم، از جمله دانشجويان و دانش آموزان پرداخت. او طي جلسه هاي ماه مبارك رمضان و مناسبت هاي ديگر، زمينه طرح مباحث ديني و گفتگو هاي سياسي را فراهم مي كرد و همين جلسات و فعاليت ها را زمينه و وسيله آموزش ديني، سياسي و سازماندهي عده اي از بهترين نيرو هاي اردكان و منطقه مي نمود.
|
عكسي از مراسم نماز در موسسه روزنامه كيهان به امامت سيد محمد خاتمي در رورزي كه نخست وزير و ميهماناني ديگر از هيات دولت براي بازديد بدانجا رفته بودند؛ محمد خاتمي به دستور امام خميني و از پاييز 1359 تا پاييز 1361 سرپرست آن موسسه بود و در همان حال نماينده مردم اردكان و ميبد در مجلس اول نيز بود.
2-2- مسيوليت هاي اجرايي ۩
خاتمي پيش از انقلاب اسلامي، به پيشنهاد و اصرار شهيد مظلوم «آيت الله دكتر بهشتي»، براي تصدي امامت و رياست «مركز اسلامي هامبورگ»، رهسپار آلمان شد و در آنجا به فعاليت پرداخت. اين مركز به هنگام ورود حضرت امام -ره- به «اروپا» و پس از آن، يكي از فعال ترين كانون هاي فكري و سياسي مسلمانان و ايرانيان علاقه مند به انقلاب بود. آقاي خاتمي در اين مركز توانست به مدد آشنايي گسترده اي كه با محافل و شخصيت هاي علمي، فرهنگي و سياسي مسلمان و اروپايي به دست آورده بود، در معرفي اسلام و انقلاب، نقش موثري ايفا كند. پس از انقلاب در سال 1359 آقاي خاتمي پس از شركت در انتخابات اولين دوره مجلس شوراي اسلامي، به نمايندگي مردم اردكان و «ميبد»، برگزيده شد و از آن پس، مسيوليت هاي اجرايي تازه اي را به طور مداوم عهده دار شد.
در آبان سال 1359 به حكم حضرت امام -ره-، نماينده معظم له و سرپرست «موسسه كيهان» گرديد و از پاييز سال 1361 با راي مجلس شوراي اسلامي به عنوان «وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي» در كابينه آقاي «مهندس موسوي» انتخاب شد و تا پايان دوره اين دولت خدمتگزار، با ايشان همكاري داشت. وي همچنين در دوران دفاع مقدس، پس از سرپرستي ستاد فرماندهي كل قوا توسط نخست وزير، معاونت فرهنگي ستاد فرماندهي كل قوا و رياست ستاد تبليغات جنگ را به عهده گرفت. آقاي خاتمي از سوي آقاي «هاشمي رفسنجاني» -رييس جمهور وقت- نيز به عنوان وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به مجلس معرفي و موفق به اخذ بيشترين آراي اعتماد در كابينه شد. او در مدت بيش از ده سال وزارت، توانست به فعاليت هاي فرهنگي و هنري كشور، پس از پيروزي انقلاب اسلامي، تحرك و سامان تازه اي بدهد.
خاتمي از سال 1371 به بعد، به عنوان مشاور رييس جمهور و رييس «كتابخانه ملي» به خدمت پرداخت. در ضمن، به تحقيق، تاليف و تدريس در دانشگاه ها نيز مشغول بود. در اين مدت، علاوه بر تدريس «انديشه سياسي» در دوره كارشناسي و دوره هاي كارشناسي ارشد و دكترا، به تدريس «فلسفه سياسي» و «انديشه سياسي مسلمانان» اشتغال داشته است. وي به سه زبان خارجي عربي، انگليسي و آلماني آشنايي دارد. حجت الاسلام و المسلمين خاتمي در آذر ماه 1375 با حكم مقام معظم رهبري به عضويت شوراي عالي انقلاب فرهنگي درآمد و سرانجام در دوم خرداد 1376 به رياست جمهوري برگزيده شد.
|
سيد محمد خاتمي، رييس جمهور ايران در حال پاسخگويي به ابراز احساسات مردم در بجنورد در 19 خرداد سال 1382؛ بجنورد يكي از شهر هاي تاريخي و بزرگ خراسان و مركز استان خراسان شمالي است. وبسايت رسمي سيد محمد خاتمي؛ سايت |
درك عميق و آگاهانه از دين و دنيا، سعه صدر در مديريت، توانايي در هدايت و اداره نيرو هاي توانمند جامعه، قدرت جمع كردن سليقه ها و روش هاي متفاوت و متنوع در خدمت به انقلاب و نظام اسلامي، از جمله موفقيت هاي آقاي خاتمي در طول دوران مسيوليت اوست؛ كسي كه امام خميني -ره- وي را "فرزند فاضل و باتقوا و متعهد خويش" ناميده اند.
2-3- آثار و نوشته ها ۩
حجت الاسلام و المسلمين سيد محمد خاتمي، علاوه بر فعاليت هاي اجرايي و سياسي، همواره دغدغه هاي علمي و فرهنگي خويش را دنبال كرده است. حاصل اين كوشش ها، ده ها مقاله و گفتار است كه بسياري از آنها در گردهمايي هاي علمي، فرهنگي و سياسي داخلي و خارجي عرضه شده و بعضاً در مجله ها و روزنامه ها نشر يافته است.
از نخستين مقاله هاي علمي او پس از پيروزي انقلاب اسلامي، گفتاري است با نگرشي نو در باب ولايت فقيه كه در نشست سراسري «اتحاديه انجمن هاي اسلامي دانشجويان اروپا» در سال 1358 ايراد گرديد و در مجله «مكتب مبارز» منتشر شد و بار ديگر در سال 1359 تحت عنوان "ولايت از آن كيست؟" در روزنامه هاي «اطلاعات» و «كيهان» منتشر شد. از آخرين آثار او نيز گفتاري است تحت عنوان "سنت، تجدد و توسعه" كه در آذر ماه 1375 در جمع استادان و فرهيختگان عرب در «دانشكده حقوق دانشگاه بيروت» ايراد شده است.
|
دكتر سيد محمد خاتمي كتاب هاي فراواني نوشته است و بخشي از آنها نيز به ديگر زبان ها ترجمه شده است؛ از جمله كتاب هايش را ميتوان چنين برشمرد: اسلام، روحانيت و انقلاب اسلامي؛ زنان و جوانان؛ توسعه سياسي، توسعه اقتصادي و امنيت؛ مطالعات في الدين و الاسلام و العصر؛ مردم سالاري؛ مدينه السياسه؛ Islam, Library and Developement؛ گفتگوي تمدن ها؛ احياگر حقيقت دين؛ از دنياي شهر تا شهر دنيا؛ نامه اي براي فردا؛ بيم موج؛ آيين و انديشه در دام خودكامگي؛ احزاب و شورا ها؛ نياز و نماز؛ كتاب، محمل گفتگو؛ مفاخر ايران؛ گفتگوي مهر؛ باران در كوير؛ در مسير گفتگو؛ در ستايش دانشگاه. |
در طول اين مدت، كتاب هايي نيز از ايشان انتشار يافته است. نخستين آنها كتاب «بيم موج» است كه در سال 1371 منتشر شد و ترجمه عربي آن نيز در سال 1375 در «بيروت» چاپ گرديده است. دومين كتاب، «از دنياي شهر تا شهر دنيا» است كه سيري در انديشه سياسي غرب مي باشد و شامل مجموعه درس هايي است كه در دوره كارشناسي ارشد فلسفه در «دانشگاه علامه طباطبايي» ايراد گرديده كه در سال 1373 منتشر شده است. سومين اثر آماده انتشار وي «آيين و انديشه در كام خودكامگي» است كه سيري در انديشه سياسي مسلمانان از استقرار «پادشاهي اموي» تا اوايل قرن سيزدهم هجري است كه در دوره هاي كارشناسي ارشد «دانشگاه تربيت مدرس» تدريس شده است. "بررسي امر سياست و انديشه سياسي از 150 سال پيش به اين سو" نيز موضوع آخرين كتاب در دست تاليف وي است.
2-4- سخن پاياني ۩
به طور كلي، موضع، افكار و انديشه خاتمي در داخل كشور، از ويژگي اعتدال، ملايمت، نرمش در رويارويي با مسايل مختلف، اعتقاد به تضارب انديشه ها و بحث و گفتگو برخوردار است؛ در حالي كه موضع ايشان در برخورد با مسايل خارجي، به ويژه با شناخت ژرفي كه از غرب و ميزان هژموني (1) ۞ و انديشه سلطه گرانه آن دارد، از استحكام و صلابتي متين برخوردار است؛ اما بر اين باور است كه در بحث و گفتگوي تمدن ها، بايد از آرا، انديشه و عقلانيت بهره جست.
|
نما هايي از مهر مردم ايران به سيد محمد خاتمي. عكس راست: عكس هاي خاتمي در كيف يك دختر جوان در تهران در سال 1380. عكس چپ: جوانان و مردم بر درخت با عكس هاي خاتمي و دست نوشته "خاتمي تنهايمان نگذار، تنهايت نمي گذاريم" در سفر محمد خاتمي به اصفهان در خرداد سال 1380. عكس: حجت الله سپهوند؛ كتاب: مثل خاتمي |
انتظار مي رود شيوه اصلاح طلبانه نوين و روشنگرانه اي كه آقاي هاشمي رفسنجاني بنيان نهادند، تحت لواي انديشه هاي سترگ امام راحل، با كمي اصلاحات و تغييرات جزئي كه ناشي از ويژگي هاي بارز و شخصيت منحصر به فرد رياست جمهوري است، بدون نياز به تحولي بنيادين و ريشه اي، در مسير تحقق اهداف رشد و توسعه پايدار و سازندگي، تداوم يابد. و بدينسان، رياست جمهوري ايران از قلمرو «رفسنجان» به پهن دشت گسترده اردكان منتقل گرديد؛ عرصه نويني كه آهنگ تپش قلب و ريشه هاي ژرف آن در كوير ايران، آواي علم و نوگرايي را طنين انداز است. |
|
كتاب پديده خاتمي، پيوند و آشتي ميان دين و آزادي كتاب «پديده خاتمي» به زبان عربي و تحت عنوان اصلي «الخاتميه» و يك تيتر فرعي تحت نام «پيوند و آشتي ميان دين و آزادي» در «دار الجديد» «بيروت» چاپ و منتشر گرديده است. «سيد محمد صادق الحسيني» -نويسنده آگاه و متعهد معاصر- كتاب را در چهارصد صفحه به رشته تحرير درآورده است كه در بر گيرنده مجموعه مباحث گوناگون پيرامون ابعاد مختلف پديده خاتمي مي باشد. مولف در «بخش اول» در مورد پنجمين انتخابات قانونگذاري، نقشه نيرو هاي سياسي ايران در آستانه اين انتخابات و نقش آقاي «هاشمي رفسنجاني» در ايجاد توازن معقول ميان روحانيان و قشر روشنفكر تكنوكرات به تفصيل سخن مي گويد. در «بخش دوم» به اوضاع و احوال ايران در آستانه هفتمين انتخابات رياست جمهوري و كشمكش عميق ميان اركان و شخصيت هاي اصلي نيرو هاي سياسي ايران مي پردازد. اين بخش حاوي مصاحبه و گفتگو هايي است كه مولف با برخي چهره هاي مختلف محافظه كار، اصلاح طلب و چپ راديكال به عمل آورده است و از اين طريق، فضاي پرچالش و رقابت واقعي ميان جريان ها و جناح هاي سياسي ايران را در پنج ماهه اي كه انتخابات رياست جمهوري در آن جريان داشت و منجر به پيروزي آقاي خاتمي با كسب هفتاد درصد آراي ماخوذه شد، به نمايش مي گذارد. مراكز تصميم گيري در ايران، ماراتن انتخابات و نحوه ورود جريان هاي گوناگون سياسي به اين انتخابات، از ديگر فصل هاي اين بخش است. در «بخش سوم» كتاب، مولف به نقد و بررسي ويژگي هاي درونزا و برونزاي جديد سياسي ايران پرداخته؛ دوران زمامداري آقاي خاتمي را عصر آزاد انديشي در داخل و به موازات آن نگرش آزاد انديشانه به مسايل فرامرزي رقم مي زند. آقاي «صادق الحسيني» دوره خاتمي را عصر گفتگو و پلوراليسم در چارچوب «تئوري انبساط جامعه مدني اسلامي» در داخل و گفتمان منطقي و تكثر گرايي در چارچوب جامعه متكثر فرهنگ ها و تمدن ها در خارج مي نامد. در قسمت ديگري از اين بخش، نويسنده به سه مسيله اصلي در زمامداري آقاي خاتمي اشاره مي كند و معتقد است كه رييس جمهور شديداً به دنبال راه حل هاي مناسب و مفيد براي حل معضلات اين سه مسيله مهم است. اين مسايل شامل مسايل اقتصادي، اجتماعي و خارجي است. در همين بخش نيز به حضور مردم در پاي صندوق هاي راي و اجماع آنان بر يك رييس جمهور جديد، خاتمي و چشم انداز هاي جمهوري سوم، اصلاحات در حكومت ديني امام خميني و خاتمي مروج فرهنگ گفتگو و دولت قانون اشاره مي كند. آقاي صادق الحسيني تاكيد مي كند كه مسايل اجتماعي دربرگيرنده حق شهروندان در بهره گيري از آزادي هاي شخصي و اجتماعي در چارچوب نهادينه كردن نهاد هاي جامعه مدني و ترويج قانونمداري در كنار مسايل مربوط به جوانان، زنان و توسعه، پايگاه نمايش ملي در تصميم سازي ها است. نويسنده به نكته ديگري در زمينه پيروزي قاطع رييس جمهور در دوم خرداد 1376 اشاره مي كند و مي گويد كه اين پيروزي در حد خود، شكلي از تجديد حيات انقلاب به شمار مي آيد. در قسمت هاي ديگر بخش سوم، به تفصيل به اوضاع حاكم بر ايران، وحدت در برابر خارج و تكثر در داخل، روابط «ايران» و «آمريكا» و «كنفرانس اسلامي» در «تهران» مي پردازد. در «بخش چهارم»، مقايسه اي ميان جبرگرايان و مكتب معتقد به اختيار به عمل آورده و مي گويد كه در ايران دو جامعه متفاوت از يكديگر در نگرش و منشأ پيدايي در زير يك سقف واحد به سر مي برند كه يكي جامعه قديمي سنتي و ديگري جامعه مدرن و جديد است. جامعه سنتي بر اين اعتقاد است كه امت غالباً بر محور اجبار، اطاعت و پيروي از رهنمود ها و آموزه هاي قانونمدارانه حكومتي حركت مي كند. قشر هاي جامعه مدرن، گرايش اعتقادي اي به اين موضوع دارند كه به طور كلي امت، مختار و مريد است و در اكثر موارد به تركيبي متعادل از جبر و اختيار نزديك است. در نتيجه، مجبور به فرمانبري از يك منشأ واحد در تشريع قوانين حكومتي است. مولف در بخش چهارم كتاب، بر پيشنهاد و نظرات شفاف و جسورانه آقاي خاتمي كه منعكس كننده نگرش حقيقي او به دين و آزادي ها و پيوند ميان دين و آزادي است، تكيه دارد. اين بخش عمدتاً پيرامون جدال ها و كشمكش هاي سياسي و اجتماعي درون ايران و موضوعاتي چون جدال نسل ها، مسيله «آيت الله منتظري»، چپ و راست و طرفداران خاتمي، خاتمي كمربند امنيتي، دادگاه «كرباسچي»، مطبوعات در ايران و ركن چهارم دموكراسي، همراهي رهبري با تغييرات، گفتگويي كامل و همه جانبه با آقاي هاشمي رفسنجاني، خاتمي و دعوت به يك مصالحه تاريخي، بيست سال پس از انقلاب و بالاخره پديده خاتمي و مصالحه ميان دين و آزادي است. نويسنده تلاش مي كند تا مخاطبان خود را متقاعد سازد كه تئوري حكومتي آقاي خاتمي و يا شيوه او، موفق ترين راهكار و جمع ميان دين و آزادي و تاكيد آقاي خاتمي بر تبيين اين نكته است كه دين و آزادي، متلازم يكديگر اند و حكومت اسلامي معاصر، بدون اين تلازم نمي تواند پايا، پويا و پايدار باشد. آقاي خاتمي تاكيد مي كند كه ولايت فقيه، مقوله اي است مبتني بر اصل قانون اساسي كه همه افراد ملت بايد به آن متعهد و پايبند باشند و مخالفت با آن در حقيقت هجمه به سنگر اساسي و ركن ركين «قانون اساسي» است. با اين وجود، آقاي خاتمي با مناقشه و بحث پيرامون «نظريه ولايت فقيه» به عنوان يك مبحث علمي، فقهي يا كلامي از سوي محافل علمي و به دور از تحركات سياسي، مخالفتي نشان نمي دهد. از اين رو تاكيد مي كند كه هيچ كس حق ندارد راي و نظر يا قرائت ويژه خود را در عرصه مقولات دين يا مفاهيم اسلامي، تنها قرائت نهايي از دين تلقي كند و اين نگرش را بر ديگران تحميل نمايد؛ زيرا چنين برخورد و نگرشي قطعاً سركوب آزادي فكر، انديشه و بيان است. سيد محمد صادق الحسيني طي سال ها مطالعه و بررسي و ارتباط نزديك با محافل سياسي و ديني و روشنفكري، مشاهدات و برداشت هاي خود را از «حماسه دوم خرداد» به عنوان انقلابي ديگر شبيه انقلاب اسلامي مي داند و در بخشي از مجموعه نوشتاريش مي گويد: "بعضي بر اين باور اند كه آزادي در ايران با انقلاب 57 متولد شد؛ بنابراين، ديگر سخن گفتن از آزادي در يك دوران جديد، مفهومي ندارد. اين درست است، اما تنها نيمي از حقيقت را در بر دارد." بله، آزادي در ايران بود؛ ولي سخت در معرض تزلزل قرار داشت. اراده اي مردمي لازم بود تا اين آزادي را در چارچوب سازمان هاي يك جامعه مدني اسلامي نهادينه كند و آن را تقويت كند. اراده اي مي خواست تا قانون اساسي را به عنوان فصل الخطاب همه گفتمان هاي سياسي مربوط به آزادي قرار دهد و راه را بر سوء استفاده هر كسي كه آن را بر نمي تابد، مسدود سازد. نويسنده، كتاب خود را با اين تعبير زيبا به پايان مي برد كه "آقاي خاتمي در چشم انداز آرمان گرايانه اش، به توسعه سياسي و بسط درك سياستمداران از طريق فرهنگ و پيام فرهنگي چشم دوخته است."محمد رسول دريايي؛ مترجم؛ 8/6/78 |
|
|
|
..... ..... .....
درود بر رئيس جمهور تا ابد محبوبم سيد بزرگوار دكتر سيد محمد خاتمي و انديشه والا و فرهيخته اش به خاطر همه افتخاراتي كه در دوره 8 ساله رياست جمهوريش براي ايران عزيزم آفريد و براي همه متانت و صلابتش تا هميشه دوستش دارم. 4/8/2012 12:48:32 AM
آقاي خاتمي به عزت انسانها به دور از تعصبات بي مورد فكر مي كند. او يك اسلام شناس واقعي و مطيع عاقلانه ولايت است. 4/21/2012 9:24:08 AM
خدمت به دين در اين است كه بگوييم دين و آزادي با هم سازگارند و و ديني كه به انسان حرمت ميدهد در درجه اول به آزادي انسان حرمت ميدهد. 5/13/2012 2:14:57 PM
خيلي ممنون. از اردكان 6/10/2012 1:07:07 PM
عالي بود ، خاتمي در قلب مردم جاي دارد 12/15/2012 6:08:21 PM
درود بر خاتمي عزيز 3/3/2013 8:09:20 PM
با سلام بر خاتمي بزرگ-من به نوبه خود جناب خاتمي را بسيا بسيار دوست دارم و اميدوارم يكبار ديگر به اصفهان تشريف بياورند تا از نزديك روي ماهشان را بتوان ببينم-خوشحالم كه جديدا فضايي در جامعه حاكم شده كه ايشان مي توانند دوباره بيانيه ها و نظراتشان را اعلام نمايند. 7/2/2013 9:59:33 AM
اميدوارم هميشه زنده باشيد ايران به شما نياز داره.اما اي كاش.... 9/27/2013 6:03:00 PM
ايشون ابر مرد تاريخ ايران زمين هستندوكلامشون نافذ و دلرباست .معجزه قرن هستيند براي ايران و عشق هميشگيه من.پيروز باشيد ارزوي من در ركاب شما بودن است جناب خاتمي بزرگ 1/1/2014 12:36:11 PM
عباس احمدي از اردكان | abolf...@g....com |
اگر همه مردم ايران زمين درباره ي آقاي خاتمي و پدر بزرگوارشان مطالعه و تحقيق مي كردند به يقين پي مي بردند كه اينان در طول تاريخ درس اخلاق و آزادي و آزاد مردي و صلح و دوستي به بشر آموخته اند و هميشه عزت و سربلندي و رضايت مردم پيرامونشان را خواست ار بوده اند با وجود اين خانواده در شهرمان بيشتر به شيوه ي انبياء و اهل بيت پي مي بريم خدايا خاتمي را در پناه امام زمان حفظ كن . دوستش دارم 5/30/2014 6:01:33 PM |
|
هنگام چاپ: 11/21/2009 2:35:00 AM | امتياز: 3.91 از 5 در 77 راي | شمار بازديد: 55831 | شمار ديدگاه: 18 |
|
|