نماي دروني يك خانه قديمي در يزد، احتمالاً خانه لاريها. ماهنامه هنر و مردم، ش 149
2- تاريخچه ۩
اين شهر به استناد كتب تاريخي (1) ۞ و نيز وضعيت شهرسازي آن، مسلماً از هزاران سال پيش از ظهور اسلام بر پا بوده و نزد زرتشتيان باستان، شهر مقدس و زيارتگاه پارسيان ساير نقاط بوده است و مانند كعبه مسلمين اهميت داشته است. آثار موجود نشان دهنده وسعت و آبادي اين شهر در طول سلطنت امراي ديلمي تا عصر صفوي مي باشد. به موجب همين اسناد تاريخي (2) ۞، حصاربندي «شهرستان» و گسترش نخستين آن شهر به دست شعبه اي از سلسله كاكويه انجام شده است. بعداً اتابكان محلي يزد با تصرفات مطلوب و علاقه مندي بسيار، موجبات زينت و تزيينات شهر را فراهم ساخته اند؛ چندانكه مدارس و مساجد در آن بر پا گرديد.
درعهد مظفر كه يزد مقر و مركز اصلي حكومت آنان بود، آباداني هاي متعدد در شهر پديد آمده است. در دوره تيموري هم در آبادي و گسترش شهر اقداماتي انجام شده است. پس از آن در دوران حكومت صفويه هم ابنيه و عماراتي بنا گرديده است كه آثار آن هنوز بر جاي مانده است و از دوران قاجار نيز بايستي از ايجاد كاروانسرا و آب انبارهايي كه ايجاد كرده اند نام برد. نظري به مقاله «يادي از پدران سالخورده» كه اخيراً در مجله هنر و مردم به چاپ رسيده است كه مضمون آن حفاظت آثار كهن ايران زمين بود، نگارنده را بر آن داشت كه در اين زمينه يادداشتي را ارايه دهد كه غرض، معرفي آثار تاريخي اين شهر و هشداري است به آنان كه اخلالگرند در تجاوز به آثار باستاني.
با مروري به آثار تاريخي يزد به فضا هاي مطلوبي بر مي خوريم كه شايد از ديرباز تاكنون در سرما و گرما و در پهناور گيتي لايزال كه زاينده جنگها و حوادث روزگاران كهن بوده است چون كوهي بر جاي مانده و موجبات تفنن و تفاخر اهل هنر را فراهم مي سازند. يزد، اكنون در قالب ديگري سواي گذشته اش مطرح نظر است؛ چه اينكه، با بناهاي خشتي خود در حال حاضر يكي از پايه هاي اقتصادي و صنعتي، و نموداري است فزاينده از هنر اصيل ايراني كهن كه در حال حاضر وسعتي را در حاشيه كوير به خود اختصاص داده است.
3- وضعيت جغرافيايي و كنوني شهر يزد ۩
اين شهر در مشرق اصفهان و در جنوب كوير لوت با طول جغرافيايي 54 درجه و 24 دقيقه و به عرض جغرافيايي 31 درجه و 25 دقيقه، در ارتفاع 1240 متر، در مركز ايران قرار گرفته و در حال حاضر به صورت استانداري در آمده است و يكي از غني ترين شهر هاي ايران است. سه طرف شرق، جنوب و شمال آن را كوه هاي اطراف احاطه كرده و از ضلع غربي باز مي باشد كه به جاده غربي اردكان و نايين و اصفهان و نيز به جاده كاشان مي رسد. در جنوب به وسيله جاده تفت و ابرقو به شيراز، از جاده هاي شرقي به كرمان و استان زاهدان و نيز استان هاي بندري جنوب و از طريق جاده طبس به مشهد مقدس مربوط مي شود. به واسطه همين راه ها يزد به صورت يك چهارراه اقتصادي در آمده است.
اين شهر از قديم داراي اصالتي خاص بوده و اكنون هم اصالت خود را حفظ كرده و آنگونه كه در ازمنه پيش دارالعباده خوانده مي شده، حال نيز ادامه دهنده وضعيت گذشته خويش است. كوه هاي اطراف يزد از يك طرف تا كوه تفت و از سمت ديگر به كوه مهريز راه مي يابد و اين دو كوه از سلسله جبال شيركوه كه از كوه هاي معروف ايران است منشعب مي گردد. فاصله تهران تا يزد 608 كيلو متر است و از دو راه تهران - قم - كاشان - نايين - يزد و يا تهران - قم - اصفهان - نايين - يزد مي توان با اتوبوس و يا با هواپيما و ترن اين مسير را طي نمود.
يزد، امروز به صورت يك شهر توريستي مورد نظر مطلعين و كارشناسان و خاورشناسان قرار دارد و يكي از پايگاه هاي اقتصادي كشور است و به علت قرار گرفتن بر سر راه بندرعباس و جزاير خليج فارس، شهر يزد، حالت صادرات و وارداتي پيدا كرده و وجود آثار با ارزش موجود در يزد باعث مي شود لااقل يك روز مسافرين را در اين محل نگه دارد و اين امر بر اهميت بيشتر اين شهر مي افزايد.
|